Werkwijze

Neem een licentie en ontwikkel je schriftelijke taalvaardigheid! TaalEffectief is het onlineprogramma voor zelfstudie en toetsing van de Nederlandse taal.

TaalEffectief is een totaalpakket dat alle elementen bevat om het basis Nederlands te leren! Met dit zelfstudiepakket van TaalEffectief kun je met behulp van een digitale taalcoach een achterstand op het gebied van spelling en grammatica wegwerken. Behalve voor het wegwerken van taaldeficiënties kan het programma gebruikt worden ter ondersteuning van het reguliere taalvaardigheidsprogramma in het onderwijs. Het bevat namelijk onderdelen die deel uitmaken van het curriculum Nederlands in het onderwijs.

Nog geen licentie? Bestel nu!

Hoe werkt TaalEffectief?

Het programma houdt bij welke vragen je goed of fout hebt beantwoord.

TaalEffectief hanteert een norm van 80%. Je hebt dus een voldoende als minimaal 80% van de vragen goed beantwoord is. Deze norm geldt voor alle oefeningen, de toetsen en voor het taal-DNA.

Gepersonaliseerd onlineonderwijs; aan de hand van een digitale taalcoach werk je efficiënt en doelgericht aan je taalniveau.

In Nederland hebben veel mensen moeite om de Nederlandse spelling en grammatica correct toe te passen. Niet alleen volwassenen maar ook leerlingen uit het middelbaar algemeen voortgezet onderwijs, hoger algemeen voortgezet onderwijs en voorbereidend wetenschappelijk onderwijs laten forse achterstanden zien op het gebied van taalverzorging.

De problemen worden voornamelijk veroorzaakt door de hoeveelheid spellingsregels en de uitzonderingen hierop die de Nederlandse taal rijk is. Deze problemen doen zich ook voor op het gebied van de grammatica. Het ontbreekt velen aan leer- en oplosstrategieën.

Begrip van de spellingsregels, de grammatica en de vaardigheid om deze correct toe te passen, vragen om veel oefening.

Vanuit het ministerie van Onderwijs worden momenteel onderzoeken uitgevoerd naar de mogelijkheden van gepersonaliseerd onlineonderwijs. TaalEffectief is een product dat deze ontwikkeling vorm geeft.

TaalEffectief is een volledig web-based, digitaal programma waarmee iedere Nederlander of NT2-spreker kan werken aan het vaardigheidsniveau van de Nederlandse taal.

De gebruiker van het programma TaalEffectief heeft een eigen inlognaam en wachtwoord. Hij start met het maken van een intaketoets. Met de uitslag van de intaketoets kan de digitale taalcoach het startniveau bepalen van de gebruiker.

De digitale taalcoach houdt in de gaten welke onderwerpen de gebruiker al voldoende beheerst en aan welke onderwerpen meer aandacht moet worden besteed. De taalcoach geeft de gebruiker tips en zorgt ervoor dat het taalniveau steeds verbetert. De gebruiker kan echter ook een eigen traject volgen om zijn doelstellingen te bereiken.

In het programma treft de gebruiker de volgende categorieën aan: ‘spelling’, ‘woordbenoemen’, ‘werkwoordspelling’ en ‘zinsontleden’.

Veelgestelde vragen

Ik heb een licentie gekocht, maar blijk geen oefening nodig te hebben. Kan ik mijn geld terugkrijgen?

Je hebt recht op restitutie van de licentiekosten minus € 12,50 administratiekosten wanneer het account ongebruikt is. Een ongebruikt account houdt in dat:

 1. er GEEN oefeningen zijn gemaakt;
 2. de intaketoets NIET is gemaakt;
 3. er maximaal 1 keer is ingelogd.

Dien je verzoek in via info@taaleffectief.net

Is de licentie alleen voor de certificaattoets?

Nee, TaalEffectief is een totaalpakket. Dat betekent dat je oefeningen, proeftoetsen, theorie en ook niveautoetsen in één keer aanschaft!

Ik heb wel een licentie gekocht, maar ik kan niet inloggen. Wat moet ik nu doen?

Het duurt maximaal één werkdag voordat je account actief is. Je krijgt dan een bevestiging via het e-mailadres dat je ingevuld hebt op het formulier bij betaling. Is je account na één werkdag nog niet actief dan mag je een e-mail sturen naar info@taaleffectief.net en dan wordt het direct voor je in orde gemaakt.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat moet ik nu doen?

Klik in het inlogscherm op ‘wachtwoord vergeten?’ Vul vervolgens je studentnummer en e-mailadres in. Je wachtwoord wordt nu gereset. Als je er niet uitkomt kun je mailen naar info@ taaleffectief.net of bellen tussen 9.00 en 17.00 uur naar  [telefoonnummer] en dan helpen wij je direct verder.

Ik heb een tijd geleden een licentie gekocht. Wanneer krijg ik mijn inlogcodes binnen?

Je ontvangt na maximaal één werkdag  een e-mail met je inloggegevens. Heb je niets gekregen? Dan kun je contact met ons opnemen via info@ taaleffectief.net of [telefoonnummer] en dan maken wij het direct voor je in orde!

Wat is vereist om TaalEffectief te gebruiken?

In beginsel is alleen een internetbrowser en een internetverbinding voldoende. TaalEffectief adviseert om een zo recent mogelijke versie van je browser te gebruiken.

Verouderde versies van Internet Explorer willen nog weleens onstabiel werken. Vanaf Internet explorer 9 en hoger zijn er geen problemen bekend. De overige browsers werken allemaal zonder problemen.

De volgende browser zijn uitgebreid getest en werken probleemloos met Hogeschooltaal:

 • Microsoft Internet Explorer 9 of hoger
 • Mozilla Firefox 10.0 of hoger
 • Safari 5.0 of hoger
 • Chrome 20.0 of hoger

Ik wil op mijn eigen laptop toetsen. Wat heb ik nodig?

Om toetsen te kunnen maken moet je een Flash plugin hebben. Zorg ervoor dat je controleert of jouw browser stabiel loopt met Flash. Gebruik de volgende link om te controleren of Flash is geïnstalleerd op jouw computer: Adobe Flash

Wat kost TaalEffectief?

De kosten van TaalEffectief zijn hierboven terug te vinden.

Is het mogelijk om een factuur te ontvangen van de betaling?

Ja, dat kan. Stuur een e-mail naar info@taaleffectief.net met je adresgegevens. Wij mailen je dan een factuur in PDF.

Waar kan ik mijn resultaten vinden?

Log in. Klik op resultaten portfolio, bovenin het menu. Al het gemaakte werk staat gesorteerd op onderwerp. Wanneer je klikt op een onderdeel, kun je kiezen voor ‘Oefening inkijken’.  Hier zie je wat goed of fout was en je kunt op de blauwe links klikken om tips te bekijken en de theorie na te lezen.

Welke basisvaardigheden komen terug in de toetsen?

De toets bestaat uit vier onderdelen: werkwoordspelling, spelling algemeen, zinsstructuur of grammatica en algemeen taalgebruik. Wat aangeraden wordt is om de diagnostische toetsen met theorieverwijzingen te maken. Deze diagnostische toetsen bevatten namelijk de vier onderwerpen van de toets. Mocht je fouten maken dan geeft Hogeschooltaal automatisch een link naar de theorie. Je merkt dan vanzelf welke onderdelen van de basisvaardigheden je nog eens goed door moet nemen.

Kan ik ook oefentoetsen maken?

Binnen de module ‘Basisvaardigheden’ vind je diagnostische toetsen op zowel B2- als C1-niveau. Deze toetsen zijn qua vorm en niveau gelijk aan de officiële toetsen.

Als ik alle oefentoetsen heb gemaakt, is er dan geen oefenstof meer?

Bij alle oefeningen kun je de antwoorden resetten. Dat kan ook bij de proeftaaltesten. Bovendien maakt TaalEffectief regelmatig nieuw oefenmateriaal!

Kan ik mijn antwoorden verwijderen bij de oefentoetsen?

Dat kan wel bij de proeftaaltesten en de oefeningen bij de theorie. De diagnostische toetsen kun je niet resetten.

Hoe kan ik zien welke antwoorden goed of fout zijn?

Als je kijkt bij resultaten, dan zie je naast jouw antwoorden een groen kruisje. Dat is het goede antwoord.

Ik heb een fout gevonden in de oefentoets of in de theorie. Waar kan ik dit melden?

Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze methode foutloos is. Als je toch een foutje hebt kunnen ontdekken, dan horen we dat heel graag. Zo draag jij ook bij aan de kwaliteit van het taalonderwijs! Je opmerking kun je mailen naar info@taaleffectief.net. Vermeld ook waar de fout precies staat (onderwerp en regel).

Wanneer wordt de uitslag van een toets bekend gemaakt?

Zodra de officiële toets tijd is verstreken, is inzage mogelijk. Door het aanklikken van de knop ‘inzage’ op je startpagina zie je de scores die jij hebt behaald. Je kunt 24 uur lang de toets en de antwoorden inzien. Deze uitslag is wel onder voorbehoud. Na drie werkdagen staat je definitieve score in je portfolio. Je score kun je meteen zien onder resultaten.

Contact

 • Vragen of onduidelijkheden?

  Informatie over onze werkwijze, kosten van het product en licentie duur zijn hierboven te vinden. Informatie over het pakket zelf kunt u hier vinden.

 • Aanvragen van een Account?

  Wilt u direct beginnen? Bestel TaalEffectief hier.

 • Direct inschrijven?

Even bellen?!

De helpdesk is op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 bereikbaar!

Telefoonnummer: 06 51 47 31 51

Mail ons!

5 + 2 = ?